Home » Uitvoering

Uitvoering

Plaatsten van de sonde

Na het bepalen van de juiste lengte (hoe ver moet de ballon in de slokdarm komen te liggen) brengen we de meetsonde aan in de slokdarm. Hiervoor gebruiken we een tot 170 cm ingekorte maagsonde van 16 mm diameter. Deze maten zijn helemaal niet kritisch maar blijken in de praktijk het best te werken. De maagsonde sprayen we kort van binnen met siliconen spray om het later opschuiven van de dunne sonde met het ballonnetje makkelijker te maken. Vervolgens schuiven we de dunne meetsonde vanaf het uiteinde van de maagsonde in de maagsonde en wel zo dat het ballonnetje net binnen de maagsonde valt.

Sonde 1 - Equivent longfunctie Sonde 2 - Equivent longfunctie
Sonde 3 - Equivent longfunctie Sonde 4 - Equivent longfunctie1

De maagsonde wordt ingebracht door de neus en zover mogelijk opgeschoven. We missen de controle van zuigen en blazen om vast te stellen of de sonde in de slokdarm zit maar een sonde van 16 mm die in de trachea wordt geplaatst schuift zonder enige weerstand op. Ook is visueel meestal uitwendig het opschuiven van de sonde door de slokdarm waar te nemen. De meetsonde wordt iets verder ingebracht dan de markering die eerder is aangebracht omdat hij altijd wel iets naar buiten schuift en het opschuiven van de dunne meetsonde zonder hulp van de maagsonde lastig is. Vervolgens wordt de maagsonde verwijderd.

Voor metingen in rust wordt de meetsonde niet vast getapet maar aangesloten op de Equivent 100. Voor metingen bij arbeid wordt de sonde met tape vastgezet aan de neus.

Het vastzetten van de meetsonde bij gebruik van de Equivent 200 en 300

Omdat bij het vast tapen de meetsonde kan knikken waar hij uit de uitwendige neusopening komt maken we gebruik van een verbindingsstukje van pvc slang. Zie de foto’s. Op deze manier wordt een betrouwbaarder meting verkregen en blijft de sonde beter op zijn plaats zitten.

Het aansluiten van de Equivent 200 en 300

Dit gebeurt op dezelfde wijze als het aansluiten van de Equivent 100. Zowel de 200 als de 300 kunnen zonder bezwaar aan het halster bevestigd worden.

Als alles in aangesloten volgens bovenstaande instructie is op de laptop of op de smartphone de druk in rust af te lezen.